07 02 23

EXCLUSIV

- PUBLICITATE -spot_img

O nouă batistă pe vechiul țambal

- PUBLICITATE -spot_img

Când ministrul de interne se adresează, în mod generic, interlopilor, și le transmite de la sediul Ministerului de Interne că ”suntem cu ochii pe voi”, cei care capătă un sentiment de siguranță nu sunt cetățenii, ci chiar interlopii, că ei zic ”ne-am speriat pentru o clipă, domn’ ministru, am crezut c-o să zici că sunteți cu dubele pe noi”. Vela se bate cu pumnul ministerial în piept degeaba.

Pentru noi, cetățenii, nu mai este demult niciun dubiu că poliția, ministerul de interne, partidele, ba chiar și justiția, sunt cu ochii pe interlopi, dar nu ca să destructureze și să desființeze rețelele de infractori, ci ca să stea de pază, să ”țină de șase”, cum se zice. Este un secret știut de toată lumea.

Mai ales în orașele mici și mijlocii ale țării, rețelele care includ infractori, magistrați, polițiști și politicieni sunt bine cunoscute de toți locuitorii, ba chiar unii apelează la aceste rețele pentru a-și rezolva problemele mai delicate, exact așa cum, pe vremuri, țăranii sicilieni mergeau, nu la judecătorie, ci direct la șeful judecătorilor, la capul mafiei locale, pentru a le face dreptate, plătind taxa cuvenită. Știm care-i ”mersul” la noi din dezvăluirile ocazionale ale jurnaliștilor locali care încă mai ”scapă” câte un articol care scoate la lumină, cu nume, sume și prenume, încrengături strigătoare la cer. Dar ce folos? Reacția instituțiilor statului este zero. Instituții capturate de mafie.

În Capitală, interlopii își împart cartiere întregi, cerând taxă de protecție de la proprietari și dezvoltatorii imobiliari, ba chiar se și filmează, publicând mai apoi pe YouTube înregistrări ale acestor întâlniri, tocmai pentru a-și face simțită puterea și, mai ales, intangibilitatea. În zona rurală, satele și comunele sunt, deasemenea, împărțite între clanuri, astfel încât, dacă visezi să te muți la țară, ar fi bine să te trezești înainte de a cumpăra un teren, nu de alta, dar ca să te informezi în ce regat vei locui. În regatul cămătarilor? În regatul traficanților de minore? Sau în regatul hoților de fier vechi?

Nimic din ce scriu aici nu este o dezvăluire sau o noutate pentru nimeni, și modul cel mai simplu în care poți verifica adevărul celor de mai sus este, pur și simplu, să stai o jumătate de oră la o bere cu orice cetățean din orice localitate a țării. Vei afla tot, cine ce este, al cui este, ce face și ce-a făcut. De aceea, vorbele încurajatoare ale ministrului de interne Vela, nu doar că pică în gol, dar îl și acuză de complicitate. Să știi ce se întîmplă cu adevărat în acestă țară pustiită de mafie este un fleac, toată lumea știe. Să fii furios, să n-ai somn până vezi, nu țara, că nu cerem așa de mult, dar măcar o comună curățată complet de mafioți, acesta, da, ar fi un semn că ministrul de interne nu este un naiv, un fleț urcat în scaun ca să nu facă valuri.

Dacă ministrul de interne ar fi acel furios, sau măcar dac-ar fi bărbat, n-ar avea nici timp, dar mai ales n-ar avea chef să vopsească mașini de poliție și să deseneze uniforme noi, știind că între timp, mafia mai cucerește încă un sat, încă o instituție. Încă și mai revoltător, discursul lui Vela vine la exact un an după crimele din Caracal, când două fete, Alexandra Măceșanu și Luiza Melencu, au dispărut fără urmă, fiind probabil ucise.

Două cuvinte de compasiune ale ministrului despre victime și despre nenoricitul eșec al ministerului pe care îl conduce ar fi convins mai mult decât vorbele goale care se adresează nimănui. N-a fost cazul, iar asta face ca ministrul să nu fie o velă pe corabia dreptății, așa cum probabil că își imaginează că este. Și nu este nici drapel al luptei anti-mafia. Ci doar o nouă batistă pe vechiul țambal.

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
Urmărește-ne
16,985FaniÎmi place
2,458CititoriConectați-vă
61,453AbonațiAbonați-vă
Recomandare
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img