07 02 23

EXCLUSIV

- PUBLICITATE -spot_img

Actorul britanic John Cleese: Despre creativitate în management

- PUBLICITATE -spot_img

Știi, când Video Arts m-a întrebat dacă aș vrea să vorbesc despre creativitate, am spus „nicio problemă!” Nici o problemă! Pentru că a le spune oamenilor cum să fie creativi este ușor, doar a fi acesta este dificil.

Știam că va fi deosebit de ușor pentru mine, deoarece mi-am petrecut ultimii 25 de ani urmărind modul în care diverși oameni creativi își produc lucrurile și fiind fascinant să văd dacă aș putea să-mi dau seama ce îi face pe oameni, inclusiv pe mine, mai creativi.

Mai mult decât atât, acum câțiva ani am fost foarte entuziasmat pentru că un prieten de-al meu care conduce departamentul de psihologie de la Universitatea Sussex, Brian Bates, mi-a arătat niște cercetări despre creativitate făcute la Berkley în anii ’70 de un psiholog genial pe nume Donald MacKinnon, care părea să confirme în cel mai impresionant mod științific toate observațiile și intuițiile vagi pe care le aveam de-a lungul anilor.

Perspectiva de a se stabili pentru un studiu destul de serios al creativității în scopul bârfei din seara asta a fost încântătoare. După ce am petrecut câteva săptămâni, pot afirma categoric că ceea ce trebuie să vă spun în seara asta despre cum puteți deveni cu toții mai creativi este o pierdere totală de timp.

Așa că cred că ar fi mult mai bine dacă aș spune glume.

Știi glumele cu becurile? Câți stâlpi sunt necesari pentru a înșuruba un bec? Unul pentru a ține becul, patru pentru a întoarce masa. Câți cântăreți populari sunt necesari pentru a schimba un bec? Răspuns: cinci, unul pentru a schimba becul și patru pentru a cânta despre cât de mai bun era cel vechi. Câți socialiști e nevoie pentru a schimba un bec? Răspuns: Nu o vom schimba, credem că funcționează.

Motivul pentru care este inutil pentru mine să vorbesc despre creativitate este că pur și simplu nu poate fi explicată, este ca muzica lui Mozart sau pictura lui Van Gogh sau propaganda lui Saddam Hussein. Este literalmente inexplicabil.

Freud, care a analizat practic orice altceva, a negat în mod repetat că psihanaliza ar putea arunca vreo lumină asupra misterelor creativității.

….

(articol în curs de editare) Mergi la prima pagină NEWS NON STOP

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
Urmărește-ne
16,985FaniÎmi place
2,458CititoriConectați-vă
61,453AbonațiAbonați-vă
Recomandare
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img