07 02 23

EXCLUSIV

- PUBLICITATE -spot_img

Magnatul american John C. Bogle: Atunci când ”destul” este destul

- PUBLICITATE -spot_img

Iată cum îmi amintesc povestea minunată care stabilește tema pentru remarcile mele de astăzi: La o petrecere susținută de un miliardar pe Insula Adăpostului, regretatul Kurt Vonnegut își informează prietenul, autorul Joseph Heller, că gazda lor, un administrator de fonduri speculative, a avut a făcut mai mulți bani într-o singură zi decât câștigase Heller din romanul său extrem de popular Catch 22 de-a lungul întregii sale istorii. Heller răspunde: „Da, dar am ceva ce el nu va avea niciodată. . . Suficient.”

Suficient. Am fost uluit de elocvența sa simplă, ca să nu mai spun despre relevanța sa pentru unele dintre problemele vitale care apar în societatea americană de astăzi. Multe dintre ele se învârt în jurul banilor – da, banii – din ce în ce mai mult, în societatea noastră „consumă”, Marele Zeu al prestigiului, Marea Măsură a Bărbatului (și a Femeii). Așa că în această dimineață am temeritatea să vă rog, viitorii absolvenți de MBA, dintre care majoritatea vor intra în lumea comerțului, să luați în considerare împreună cu mine rolul „destul” în afaceri și antreprenoriat în societatea noastră, „destul ” în rolul dominant al sistemului financiar în economia noastră, și „destul” în valorile pe care le vei aduce în domeniile pe care le alegi pentru cariera ta.

Lui Kurt Vonnegut îi plăcea să vorbească cu studenții. El credea, dacă pot să parafrazez aici, că „ar trebui să prindem tinerii înainte ca aceștia să devină directori generali, bancheri de investiții, consultanți și manageri de bani (și în special manageri de fonduri speculative) și să facem tot posibilul pentru a le otrăvi mintea cu umanitate”. Și în observațiile mele de azi dimineață, voi încerca să vă otrăvesc mințile cu puțin din acea umanitate.

În ultimele două secole, națiunea noastră a trecut de la a fi o economie agricolă, la o economie de producție, la o economie de servicii, iar acum la o economie predominant financiară. Dar economia noastră financiară, prin definiție, scade din valoarea creată de afacerile noastre productive. Gândiți-vă: în timp ce proprietarii de afaceri se bucură de randamentul dividendelor și de creșterea câștigurilor pe care le creează sistemul nostru capitalist, cei care joacă pe piețele financiare captează acele câștiguri ale investițiilor doar după ce costurile intermedierii financiare sunt deduse. Astfel, în timp ce investiția în afacerile americane este un joc al câștigătorului, a învinge piața de valori înainte de aceste costuri este un joc cu sumă zero. Dar după ce costurile de intermediere sunt deduse, învingerea pieței – pentru noi toți ca grup – devine un joc de învins.

….

(articol în curs de editare) Mergi la prima pagină NEWS NON STOP

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
Urmărește-ne
16,985FaniÎmi place
2,458CititoriConectați-vă
61,453AbonațiAbonați-vă
Recomandare
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img