08 02 23

EXCLUSIV

- PUBLICITATE -spot_img

România (ne)educată

- PUBLICITATE -spot_img

Actuala guvernare are tot felul de proiecte ce includ cuvinte cheie: sustenabil, durabil, diversitate, incluziune, și tot felul de alte sintagme perfect goale de conținut. Dar asta e ceea ce știm noi să facem mai bine – să vorbim nimicuri care ne arată mai frumoși, mai deștepți, mai devreme acasă. Iar noi, publicul (în cazul de față poporul), rămânem cu gura căscată la discursuri pompoase care, la o minimă analiză, nu au articulat absolut nimic concret, dar au furat urechile celor mai puțin avizați. Și așa rămânem cu impresia că ceea ce ne-a fost vândut sunt măsuri menite să aline acest popor atât de încercat. Și educat.

E tocmai proiectul anunțat acum câțiva ani și promovat de îți venea să îți muști buzele de ciudă că nu mai poți face școala încă o dată în noua Românie. Îmi și imaginam cum studenții vor avea cursuri atipice, săli luminoase și, poate cel mai important, cărți. Respectiv obiectul muncii, ăla de lipsește mai de peste tot. Și tot în lumea mea ușor iluzorie îmi închipuiam cum cadre didactice care nu  au ce căuta la catedrele școlilor vor fi poate înlocuite de cei cu har și dragoste de copii și de studiu. Dar n-a fost să fie…

Peste România educată a dat pandemia. Ceea ce, din punctul meu de vedere, trebuia să fie un imbold. Iată, în sfârșit, cadrul ideal de a vedea potența sistemul de învățământ românesc, facilitarea accesului, îmbunătățirea, toate alea, știți voi. În schimb, am văzut cele mai hilare bâlbe ale unui aparat indolent. România educată a închis școlile timp de doi ani  în cea mai sinistră bătaie de joc. Pentru profesori a fost raiul pe pământ: au stat acasă în pijama, amestecând în oale și în mințile deja goale ale copiilor. Nu e net? Cu atât mai bine, astăzi nu s-a putut, mai încercăm mâine. Cum, nu aveți copii tablete, semnal, capacitatea de a sta on-line, căuta printre caiete nemaivăzute până atunci? De ce nu știți să scrieți litere ăștia de la clasa pregătitoare, o altă struțo-cămilă a unui ministru (nu le mai știu șirul) jalnic? Jale e demult, dar nimeni nu ne vrea culți.

Accesul la educație e garantat prin Constituție. Exact aia de o tot fentează fiecare din simplul motiv că atunci când îi dai unui om putere el o transformă în tarlaua proprie. Și fiecare face ce îl taie capul pentru că delirul de grandoare e fără de sfârșit. Și așa ne-am trezit cu miniștrii care seara deschideau școli și în următoarea dimineață, pentru că bătea un vânt prea puternic dinspre boxa sufleorilor, le închideau la loc. România educată devenise România incoerentă. Cu suflete senine de voiau la școală, să râdă, să alerge, să țipe, să plângă, să se bucure că sunt împreună. Ca absolut fiecare dintre noi.

Proiectul a eșuat momentan. Unii copii au devenit depresivi, asociali, alienați. Alții s-au sinucis, dar nu foarte mulți. Trecem peste și pornim cu forțe noi. Data viitoare poate chiar le iese…

 

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
Urmărește-ne
16,985FaniÎmi place
2,458CititoriConectați-vă
61,453AbonațiAbonați-vă
Recomandare
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img