07 02 23

EXCLUSIV

- PUBLICITATE -spot_img

Testosteron sau climă?

- PUBLICITATE -spot_img

book dumescu

Obișnuiam să mă uit la Formula 1 atunci când era comentată de Niki Lauda. Omul era extrem de bine articulat, plin de viață, umor și pasiune nelimitată pentru racing. Era o plăcere auditivă, pe lângă adrelina curselor de gen. După ce nu a mai fost, circuitele mi s-au părut fade și am încetat să le mai caut. Între timp, ca mai în toate domeniile, s-au schimbat regulile jocului. Formula 1 a încetat să mai fie despre mașini și piloți talentați, și a devenit tot mai mult câmpul de joacă al ideilor progresiste. Tot felul de reguli inepte s-au încetățenit treptat, luând locul unui spectacol absolut aparte. Mai nou poți contesta până și maniera în care ești depășit doar dacă ți se pare că ai fost neîndreptățit în vreun fel. Ce e pe pistă devine la un moment dat secundar din simplul motiv că talentul și aptitudinile se decid cu pixul pe hârtie.

Același lucru se întâmplă în întreaga industrie auto construită inițial pe mulți cai putere. Și aici nu mă refer la cocalarii locali care își definesc identitatea prin bolidul din dotare și care compensează uneori ceea ce nu este prin alte părți. Ci la cei care conduc din pasiune motoare extrem de puternice pentru că pot și au cu ce. Între timp nu mai au pentru că și acest tip de motoare a fost scos în nelegiuire pe motiv că polua. La un preț oarecum prohibitiv și cu taxe pe măsură, nu prea exista pericolul de a împânzi orașele cu acest tip de mașini. Dar plăcerea de a conduce trebuie și ea limitată, la fel ca multe de acum încolo. Exista o vorbă: că tot ceea ce e bun în viață fie e ilegal, fie e imoral, fie îngrașă. Între timp ilegal și imoral au devenit sinonime într-o societate care ne vrea, treptat, pe toți la fel.

Dacă în trecut cunoscătorii așteptau cu sufletul la gură apariția unui nou model al firmelor premium și de lux, sau măcar un facelift, acum pot încet să uite și de adrenalina generată de un produs nou. Pentru că mașinile diferitelor brand-uri au început să arate cam la fel… Cum e posibil ca într-o societate tot mai evoluată lucrurile să involueze ca stare de fapt? De la șoferii ce conduceau cu mănuși și stamină, am ajuns la discuții despre mașini electrice care iubesc adicătelea mediul. Pentru că probabil se încarcă din pământ și tot acolo se întorc.

Totul a devenit un fel de public shaming a orice nu ne convine. E rușinos să ai un motor aspirat când planeta suferă. Ești dat afară de la cea mai vie emisiune despre mașini (și nu numai) pentru că ai dat o palmă unui producător. Iar gestul trebuia amendat în mod oficial. Nu poți lăsa oamenii să își trăiască pasiunea și nebunia din plin când principala suferință a planetei sunt bolizii. Și așa, la capacitate redusă, cu grile asemănătoare, ne aliniem pe noul drum. În curând vom primi și harta.

PATRICIA-DORLI DUMESCU

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
Urmărește-ne
16,985FaniÎmi place
2,458CititoriConectați-vă
61,453AbonațiAbonați-vă
Recomandare
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img