08 02 23

EXCLUSIV

- PUBLICITATE -spot_img

Adevărul lumii noi

- PUBLICITATE -spot_img

Circulă, pe rețelele de socializare, o imagine extrem de elocventă. Sub titlul ”How can you tell the truth is being told” e imaginea unui individ legat la gură cu ceea ce pare a fi un căluș improviziat. Răspunsul se dezvăluie cumva de la sine: atunci când ești blocat pe toate rețelele de socializare, când până și algortmii Google sau canalul Youtube te înlătură, abia atunci se pare că ai ceva valoros de spus.

Ca și copii am fost învățați să spunem întotdeauna adevărul. Am crescut știind că nu putem ascunde lucrurile importante, că ne vom câștiga respectul prietenilor și părinților în primul rând prin onestitate. Iar cei care mințeau erau de evitat, etichetați extrem de rapid și asociați cu nesimțirea și proasta creștere. Ce s-a schimbat oare între timp? Când au devenit vechile valori desuete și unde ne situăm de fapt acum? Dintotdeauna adevărul a avut fațete. Știind că poate ceva era greșit, alegeam să spunem acea parte confortabilă, care nu jignea pe nimeni. Și așa ne încadram oarecum în niște rigori morale.

Între timp a spune adevărul, sau lucrurile în care crezi, s-a dovedit un act de real curaj. Atâta timp cât nu corespunde cu linia oficială, s-ar putea să te trezești exclus, rând pe rând, din medii care altă dată îți erau dragi. Oamenii au ajuns să nu își mai vorbească doar pentru că punctele lor de vedere nu mai coincid. Pentru că fiecare vrea să dețină adevărul suprem în ultimele (și singurele, din păcate) subiecte universale. Dacă în trecut oamenii erau prigoniți pe motive etnice, acum sunt etichetați datorită vocii lor. Nu te aliniezi curentului general? Nu-i nimic, te trimitem în surghiunul rețelelor de socializare. Nu reprezinți punctul de vedere al companiei, nu te identifici cu identitatea promovată? În regulă, găsim pe altcineva care să ne reprezinte docil. Acesta este ”omul nou”: fără față, puncte de vedere, discurs coerent și coloană vertebrală.

Mi-am apărat din totdeauna punctul de vedere. Am fost rebelă de când mă știu pentru că am optat să am mintea senină, spatele drept pănă la cer și ochii îndrăzneți. Am pus întotdeauna întrebările pe care alții le evitau chiar dacă asta însemna să pierd anumite avantaje. Am scris despre lucruri incomode, adevăruri dureroase, am pierdut oameni doar pentru că am optat să fiu diferită. O fi bine? Atâta timp cât sunt aici și încă scriu, eu zic că da. Suntem suma alegerilor noastre, nu a taberelor la care vrem să aderăm. Iar în lumea mea adevărul e cel mai frumos. Și permis.

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
Urmărește-ne
16,985FaniÎmi place
2,458CititoriConectați-vă
61,453AbonațiAbonați-vă
Recomandare
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img