08 02 23

EXCLUSIV

- PUBLICITATE -spot_img

Lumea fără de litere

- PUBLICITATE -spot_img
book dumescu
book dumescu

Și cum stăteam eu așa la mine în bulă, pe seara târziu, cu un pahar de vin și programe lipsă la televizor, vine și știrea peste mine: parlamentul leton a eliminat două litere din alfabet, că deranjau tare la vorbire! De celebrul Z știam deja, a fost mutilat mai întâi de nemți, tare atenți la literele altora. Mult mai atenți, aș adăuga, decât la nazismul care nu i-a părăsit niciodată. Dar pe ăla l-au ascuns sub preș, aruncat, subtil au ba, pe seama celor cu creastă în cap și muzică dubioasă în fundal. Letonia a plusat: și V-ul ne amenință viețile distruse oricum de celebrata pandemie. Ce ne rămâne de făcut? Să ne adaptăm, zic. Momentan sunt doar două litere, nu cred că e atât de grav. Putem rescrie cuvinte sau chiar inventa unele noi, fără tentă de război sau amenințate rusească.

În contextul limbii române, aș sugera mai întâi înlăturarea literei R. Vine chiar de la mama Rusie, deci nu are cum să mai poată fi fonetizată în vreun fel. Mai țineți minte bancurile alea (eu le făceam destul de des cu studenții mei, mai ales în contextul incert al plandemiei) cu „dacă nu vine războiul”? Ei bine, bate la ușă, deci cuvântul în sine trebuie suprimat. Nu vom pierde mare lucru din trei litere. Și așa vorbim prea multe uneori… Cu trei litere duse deja (una la umila-mi propunere) aștept poziția oficială a României. Nu ne putem lăsa mai prejos, e un curent care vine de afară, exact așa cum ne place nouă. Cu îngrijorare îmi pregătesc următorul discurs în spațiul public, capabil să respecte noi norme: litere mai puține, masca pe față (pentru că nu trebuie încă să uităm), zâmbetul șters de norul de poluare și lumină difuză din cauze bine știute. Mă voi fâstâci între adresări non-incluzive de genul ei/ ele, aducându-mi aminte de vremurile în care “flori, fete și băieți” era un joc amuzant și nu o bătaie de joc la adresa feminismului (care mai nou urăște până și florile) sau a instituției familiei formată din absolut oricine sau orice.

Un singur lucru nu îmi e încă perfect clar: dacă eliminăm litere din vorbire, produse în viața de zi cu zi, combustibilul pentru a salva planeta, și fixativul pentru stratul de ozon, noi cu ce mai rămânem? Românul are o vorbă și ar putea fi rescrisă fără tentă de film desuet: cu plua în brațe.

PATRICIA-DORLI DUMESCU

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
Urmărește-ne
16,985FaniÎmi place
2,458CititoriConectați-vă
61,453AbonațiAbonați-vă
Recomandare
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img