07 02 23

EXCLUSIV

- PUBLICITATE -spot_img

Eveniment în Timișoara: Spectacol aniversar cu opera AIDA la Opera Națională Română din Timișoara

- PUBLICITATE -spot_img

Eveniment în Timișoara: Spectacol aniversar cu opera AIDA la Opera Națională Română din Timișoara. Opera Naţională Română din Timişoara (ONRT) marchează miercuri 75 de ani de la primul spectacol, oferind publicului opera “Aida” de Giuseppe Verdi, avându-l ca dirijor pe David Crescenzi (invitat), în regia artistică a lui Ognian Draganoff.

Din distribuţie fac parte artiştii Marius Goşa (Regele), Ramona Zaharia (Amneris, invitată), Cellia Costea, invitată în rolul Aida, Teodor Ilincăi (debut în rolul Radames), Gelu Dobrea (Ramfis), Zeljko Lucic (invitat în rolul Amonasro), Vasile Bădescu (Mesagerul), Crina Vezentan (Marea preoteasă). Soliştii baletului sunt Manuela Ardelean, Alina Mihai, Nanako Imai (debut), Andrea Chiappetta (debut). Concert maeştri: Ovidiu Rusu, Corina Murgu. Maestru de cor: Laura Mare. Coregrafia este semnată de Konstantin Kostiukov. Îşi dau concursul Corul, orchestra şi ansamblul de balet ale Operei Naţionale Române Timişoara.

Managerul ONRT, Cristian Rudic, a explicat ce a însemnat perioada de început a Operei pentru viaţa culturală a cetăţii.

“În primul rând, înfiinţarea ONRT a împlinit o necesitate a publicului de atunci, care avea o anumită educaţie. E de menţionat că există tradiţie de operă în Timişoara din a doua jumătate a secolului XIX, dar acea tradiţie a avut un caracter mai neritmic. Caracterul permanent a apărut din momentul când Opera din Cluj s-a refugiat la Timişoara, în urma Tratatului de la Viena. Clujul a venit aici cu un repertoriu bogat şi a obişnuit publicul timişorean cu o anumită ritmicitate, ceea ce înseamnă că aveau cui să ofere bunul cultural prezentat. Acea foame de spectacol s-a manifestat în ciuda faptului că războiul s-a încheiat, iar regele a fost exilat. Înainte de a fi forţat la exil, din cauza stalinismului şi a comunismului care s-au abătut peste România, MS Regele Mihai I a semnat Decretul regal de ctitorire a instituţiei noastre şi a învestit-o pe Aca de Barbu cu misiunea dificilă de a fi prima directoare a acestei instituţii”, spune Cristian Rudic.

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
Urmărește-ne
16,985FaniÎmi place
2,458CititoriConectați-vă
61,453AbonațiAbonați-vă
Recomandare
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img