07 02 23

EXCLUSIV

- PUBLICITATE -spot_img

Cadou de Ziua Muncii, Banca Mondială anunță trei ani de grea austeritate! ”Sistemul” se prăbușește pe spatele populației. Se dublează facturile la energie și alimente? A început ”marea resetare”?

- PUBLICITATE -spot_img

A început în timpul Pandemiei și se dezlănțuie în timpul războiul din Ucraina. Criza este aici și un raport al Băncii Mondiale a oficializat trei ani de lipsuri și sărăcie. Până în 2024, viața, așa cum o știm, se suspendă. Prețurile vor arunca populația lumii într-o perioadă de austeritate nemaiîntâlnită în ultimii 70 de ani. Cum am ajuns aici?

Aceia care au susținut și susțin că războiul din Ucriana trebuia evitat prin cedarea către Putin a influenței în Ucraina își văd opiniile confirmate. Opoziția neclintită a lui Zelenski, încurajată de Occident, a provocat nu doar un război, dar și un șoc major pe toate piețele. Sancțiunile împotriva Rusiei au transformat acest șoc într-o criză în toată regula, iar acum economiștii estimează consecințele: prețurile la energie vor crește brusc cu cel puțin 50%, antrenând imprevizibile creșteri de prețuri la alimente, servicii și bunuri de consum.

criza news non stop

La acestea, se vor adăuga creșterile de prețuri la materiile prime, iar de aici, spirala creșterilor este certă. Ce nu este încă cert, este viteza cu care consumatorii vor vedea că li se va topi valoarea banilor.

Românii au văzut deja, la raft, pe parcursul ultimilor doi ani, cum toate produsele, de la cele de bază, la cele prelucrate, devin din ce în ce mai scumpe. Franzela de 1 leu s-a făcut 1, 5 lei. Uleiul costă peste 10 lei, în creștere de la 6 lei. Creșteri care se adună. În total, cu 100 de lei, românii cumpără azi ce cumpărau în 2020 cu 50 de lei. Și asta, înainte ca criza să fie anunțată oficial de către Banca Mondială. Ce va fi de acum înainte?

Banca Națională a României asigură că Leul va sta la o valoare apropiată de cursul actual, dar fiindcă România se află azi la cel mai înalt grad de îndatorare din toate timpurile, este limpede că nu BNR, ci creditorii vor stabili cursul.

Adăugăm la acest tablou sumbru incomptența, slugărnicia și corupția clasei politice, și perspectivele nu sunt deloc încurajatoare. Suntem ”fii ploii”. Cu o mișcare sindicală firavă, cu o solidaritate socială mai volatilă ca niciodată, românii nu mai au instituții care să le reprezinte interesele, cele reale. Dacă ceea ce urmează este Marea Resetare, s-ar putea ca românii să fie cei mai buni clienți. Ce altă soluție ar avea?

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
Urmărește-ne
16,985FaniÎmi place
2,458CititoriConectați-vă
61,453AbonațiAbonați-vă
Recomandare
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img