08 02 23

EXCLUSIV

- PUBLICITATE -spot_img

Despre profesioniști și păreriști

- PUBLICITATE -spot_img

Un amic de pe Facebook face un apel pentru a aduna ”entuziaști” care să comenteze filme pe pagina, grupul și situl său, și zice: ”nu trebuie să te pricepi la filme, dacă îți plac filmele este de ajuns, vino să îți spui părerea”.

Ca un om crede în profesii și în profesIoniști, și nu în păreri și păreriști, era să mă inflamez, dar pe urmă mi-am zis, ce să faci, n-ai ce să faci (csfncsf). Chit că-s critic de film ”la bază”, nu sunt eu omul care să dezavuez opinia publicului larg într-un domeniu creat tocmai pentru amuzarea publicul larg.

Dar semnalez că așa s-au născut și manelele, nu trebuie să te pricepi la muzică, este deajuns să vii să lălăi ceva la microfon, că și-așa toți sunt beți și nimeni nu știe ce faci tu acolo pe scenă, doar ai grijă să dai tare și să pui reverb la voce.

Mai semnalez că așa s-a născut și politica românească, dovadă halul fără de hal al politicienilor care iau decizii de stat pe barba și banul tău, deși, dacă i-ai lăsa de capul lor, pe piața liberă, nu ți-ar ține pe break-even nici măcar o gogoșerie. Și la ei a venit unul și le-a zis, ”nu trebuie să te pricepi la politică, nu trebuie să fii integru, educat, onorabil și responsabil, urcă pe scenă și zi ”trăiască-ai noștri” și, pe urmă, chiar dacă n-ai bani să-ți cumperi un scaun de parlamentar, îți găsim noi un job pe undeva, n-ai grijă”. Csfncsf.

Dă-i publicului cel mai prost film posibil și, din o sută de spectatori, douăzeci vor zice ”mie mi-a plăcut”, și se vor duce pe Facebook să combată opinia criticului de profesie (fiindcă-i o profesie, că face săracul patru ani de facultate grea ca să-și câștige dreptul de a fi luat la sulă de o canapea umană care-o arde noaptea pe Netflix). Dar criticul de film încă are viață ușoară.

Mă gândesc la bietul critic literar, care, prin comparație, este precum chirurgul pe creier față de sanitarul plutonului, ce-o fi în sufletul lui când aude Cărtărescu-n sus și Cărtărescu-n jos? D-aia zic, până și-un instalator are mai multe satisfacții în muncă, că la ăla nu vine nimeni să opineze că piulița de 16 se desface cu cheia de 14. Sau dacă vine, și-o ia. Csfncsf.

CĂLIN-LIVIU GEORGESCU

 

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
Urmărește-ne
16,985FaniÎmi place
2,458CititoriConectați-vă
61,453AbonațiAbonați-vă
Recomandare
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img