07 02 23

EXCLUSIV

- PUBLICITATE -spot_img

OUG pentru combaterea speculei, sau cum să ascunzi frauda și corupția de ochiul public

- PUBLICITATE -spot_img

Noi zicem mereu că ăștia fac legi cu picioarele, iar avocații și juriștii nu doar că zic, ci și profesează într-un mediu legislativ toxic, intenționat confuz, unde aproape orice lege este suficient de imprecisă încât poate fi interpretată și aplicată cum vrea statul.

D-aia, profesia de jurist are cel mai mare procent de persoane care-și iau câmpii și se apucă de altceva, precum și cel mai mare procent de anxioși depresivi.

Munca legislativă de proastă calitate generează injustiție și nedreptate, și este principala sursă a abuzurilor statului împotriva cetățeanului, împotriva companiilor și, în general, împotriba democrației și a drepturilor fundamentale. Sursă de corupție și fraudă.

Juriștii pot da mii de exemple de legi proaste care deschid calea spre furt, corupție și abuzuri. Dar, uneori, ca de exemplu, acum, avem șansa de a vedea legea proastă încă de la început, din periaoda facerii, cum este acest proeict de OUG pentru combaterea speculei, OUG care ar avea ca scop “protejarea directă sau indirectă a consumatorilor împotriva unor majorări nejustificate de prețuri și disfuncţionalități evidente ale pieţei, în perioadele de stare de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate și stare de război, stare de asediu şi stare de urgenţă, starea de alertă sau alte situații de criză”.

Cine cunoaște știe. Când o lege conține ”sau”-uri și ”altele” este, foarte probabil, vorba de o despre una dintre acele legi toxice care dezleagă instituțiile statului de responsabilitate, oferindeu-le posibilitatea de a acționa după bunul plac, fără grija că ar trebui să dea socoteală. Paradisul ministerului de interne, care are încă o posibilitate legală de a trensforma poliția în miliție.

Mobilizează statul forțele armate din Pașcani? Această OUG îi permite statului să amendeze firmele din Timișoara.

Iese Ciucă la TV și zice că este ”criză de mălai”? Păi, asta intră la ”alte situații de criză” și statul amendează producătorii de ulei.

S-a îmbolnăvit un șofer de autocarde ”variola maimuței”? România intră imediat în stare de alertă și nu mai are voie să cumpere măști decât de la importatorul liberal agreat. Sau vaccinuri numai de la Pfizer.

Și Doamne-ferește ca Raluca Turcan să-și descopere un coș în oglindă și să facă o criză, că viața, avutul și libertatea cetățeanului se suspendă până ce fata iese de la dermatolog.

În final, ar putea această lege să protejeze cetățenii de o explozie a prețurilor? Sigur că nu. Mai multe băbuțe vor fi ridicate fiindcă vând pătrunjel la suprapreț, în timp ce frauda și corupția se vor muta în sus pe lanțul trofic, acolo unde contrcatele sunt secretizate și protejate de ochiul public, așa încât marii profitori ai războiului, ai crizei, ai pandemiei și ai penuriei de alimente și energie să se poată jura cu mâna pe portofel: ”prețurile au crescut în toată lumea, noi n-avem ce să facem”. Avantajul globalizării. Când nu mai are unde să se-ascundă, hoțul dă o OUG ca să-și șteargă urmele și se ascunde după glob.

NEWS NON STOP

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
Urmărește-ne
16,985FaniÎmi place
2,458CititoriConectați-vă
61,453AbonațiAbonați-vă
Recomandare
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img