08 02 23

EXCLUSIV

- PUBLICITATE -spot_img

România lucrului bine facturat

- PUBLICITATE -spot_img

Un gest mai util din partea statului nostru, stat care este atât de naţional, suveran, independent, unitar şi indivizibil, că stă ciucit ca scribul egiptean să-și ia notițe de la halucinanta Ursula, ar fi să impună furnizorilor de energie electrică să distribuie la un preț modic contoare de priză, pentru ca omul să aibă o claritate în legătură cu consumul fiecărui aparat electrocasnic ținut în priză.

news non stop factura electricitate

Acum, claritatea aceasta are un cost de 40 de lei per bucată (cel mai ieftin contor, dar ajunge la și la 250 de lei bucata) înmulțit cu numărul de prize din casă, ceea ce la un apartament de trei camere revine cel puțin zece-douăsprezece bucăți, aproape 100 de Euro, ceea ce este cam mult.

Poate fi interesant și pentru a compara cifra afișată de contoarele de priză cu cifra afișată de contorul furnizorului. Oare pică pe aceeași cifră? Am dubii.

Generația mea, dar mai ales generația părinților mei, care a luat comunismul în piept de la început și până la sfârșit, trecând, odată cu el, de la extaz la agonie (și apoi la groază, după ’90, săracii), ar avea acum cele mai bune idei despre cum să micșorezi atât consumul, dar și despre cum să strângi mațul sau să faci mâncare din resturi, însă pe ei nu-i mai întreabă nimeni nimic, ceea ce este și firesc, dar și păcat, dar nu un păcat așa mare, că dacă se apucă să zică, nu mai termină, și-ți iei câmpii.

Cea mai simplă soluție ca să faci față consumului și să dai din poigne oricât îți vine factura este, ca întotdeauna, să faci atâția bani cât să nu mai conteze, ceea ce nu se poate, fiindcă fiind la putere toate partidele care contează, adică reprezentanții celor mai mulți dintre noi, avem de-a face cu un ”best of”, cu tot ce este mai bun din gândirea politică românească. În caz că s-ar întreba cineva ”dar cum ar fi dom’le, să se adune cele mai bune creiere din țară și să conlucreze?”. Păi, asta e. Visul s-a împlinit. Dreapta și stânga, sub înțeleapta conducere a celor mai bune creiere din Europa, asta dă: nici nu-ți poți plăti facturile, nici nu te poți îmbogăți suficient de mult (în mod legal) așa încât facturile să nu mai conteze. Dacă impasul ar avea o viață sexuală, așa ar arăta un impas futut.

Rămâne Soluția Ceaușescu, să facem economie la sânge pentru un bine mai presus de noi, deși poate că nu este cel mai bun exemplu, că ăla a mierlit-o tocmai când și-a plătit toate datoriile și nici măcar nu și-a dat seama că moare fericit, că a murit strigând ”futu-vă-n gură”, deși nu chiar în aceste cuvinte, că era bătrân și ramolit, nu reușea să exprime exact ce i se întîmplă, cum putem să facem noi acum, că dacă noi murim cu datoriile plătite știm ce să zicem, strigăm: ”mi-ați promis că voi trăi în libertate, dar nici măcar să mor în libertate nu mi-ați dat, că singur mi-am plătit toate datoriile, deci, adio, căcănarilor, să nu care cumva să vă prind prin Rai, că vă rup picioarele!”.

Altă soluție este soluția Șora, soluție care nu este nouă, fiindcă așa trăiesc căminiștii din vecii vecilor, deși nu sunt sigur că ei țin aprins becul de la baie când se cacă, fiindcă se fură, însă acum au telefon și lanternă pe telefon, deci se cacă și-n feerie, și-n infotainment actualizat oră de oră. Tot contorul de priză rămâne de bază, nu doar fiindcă îți dă imaginea corectă a curentului electric pe care îl plătești, dar îți formează și obiceiul de a începe să măsori absolut tot ceea ce îți dau ăștia ca marfă și servicii în spatele unor facturi umflate, iar asta este foarte bine, mai ales dacă ajungi cu măsurătoarea și la ce îți dă statul de taxele alea, sau cu ce-ți rentează ție banii din care se formează salariul lui, să zicem, un Grindeanu. Sau Ciucă. Ciolacu. Iohannis. Și așa mai departe. Mai ales la Iohannis, dacă-i pui contor lu’ ăsta, îți dai palme la cââât? te-a costat factura la ”România lucrului bine făcut” timp de opt ani și. Trebuia să-i zică ”România lucrului bine facturat”.

Călin-Liviu Georgescu

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
Urmărește-ne
16,985FaniÎmi place
2,458CititoriConectați-vă
61,453AbonațiAbonați-vă
Recomandare
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img